GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
Komáromi mesterségek

: Komáromi mesterségek

Kiadás:

Budapest, 1978

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Helytörténet Művelődéstörténet Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

265 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Még századunk, a "civilizáció százada" elején elkezdődött az ősi mesterségek fölöslegessé válásának és fokozatos megszűnésének folyamata. Az ifjabb nemzedék csak hallomásból ismeri a szűrposztót készítő csapókat, a bőrcserző vargákat vagy a kádárokat és tímárokat. Figyelő korunk azonban mind nagyobb érdeklődéssel követi nyomon elődeink életmódját, szokásait, melynek eredményeképpen egyre több néprajzi, helytörténeti tanulmány, népköltési gyűjtés jelenik meg. Könyvünk cselekményének színhelye, Komárom nemcsak erődítményrendszeréről, hanem századokon át virágzó kézművesiparáról is híres volt messze földön. Kecskés László, aki maga is "szekeres gazda, vízimolnár és kézműves ősök kései utóda", összegyűjtötte és rendszerezte az idős mesteremberek emlékezetében még ma is elevenen élő emlékeket. Gazdag néprajztörténeti monográfiát írt; feltérképezte a komáromi aranymosók, vízimolnárok, csizmadiák, halászok, ötvösök, asztalosok, hajóácsok és szekeres gazdák céhének kialakulását és működését, s ezzel számtalan adatot őrzött meg életükről az utókor számára. A könyvet korabeli metszetek, fényképek és illusztrációk gazdagítják."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!