GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
Módszerek és feladatok. Palóc tanácskozás Egerben 1967. november 10-11.

Módszerek és feladatok. Palóc tanácskozás Egerben 1967. november 10-11.

Szerkesztő:

Kiadás:

Eger, 1968

Kiadó:

A szerkesztő

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Néprajz Népművészet Kiadta: a szerző

Sorozat:

Palóc Kutatás Módszertani Füzetek

Terjedelem:

211 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A nemzetet a társadalmi rétegződés mellett egy sajátos néprajzi, etnikus tagoltság is jellemzi. Így a hajdúk, jászok, székelyek mellett palócokról is beszélhetünk, mint egyik legnagyobb néprajzi csoportunkról. A néprajzi csoportok bizonyos kulturális, nyelvi és történeti egységet , közös eredet és hagyománytudatot jelentenek. A földrajzilag és népi kultúrában is eltérő közösségek műveltségéről, történetéről igen keveset tudunk.
Ezt felismerve és arra törekedve, hogy megindítsa a honismeret ez ismeretlen, vagy kevésbé ismert terrénumainak feltárását, felkutatását, Heves megye Tanácsa 1967. május 4-én tanácskozást hívott össze Egerbe. A résztvevők meghallgatták és megvitatták Heves megye előterjesztését, javaslatait a palóc kutatás elindítására és megszervezésére, majd az alábbiakban állapodtak meg.
Meg kell indítani a Palócföld (Heves és Pest megye északi része, Borsod megye északnyugati része, Nógrád megye egész területe lakossága anyagi, szellemi kultúrájának és társadalmi életének, azok történeti előzményeinek kutatását. Területileg a délszlovákiai magyarságot, Szolnok megye észak-nyugati részét, s az Alföld palóc kirajzásait is a lehetőségek szerint figyelembe kell venni.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!