GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
Vállalkozók, mérnökök, munkások a magyar vasútépítés hőskorában (1845-1873)

: Vállalkozók, mérnökök, munkások a magyar vasútépítés hőskorában (1845-1873)

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Vasút Technikatörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Értekezések a Történeti Tudományok Köréből

Terjedelem:

170 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630520605

tartalom:

"Ez a tanulmány a kapitalista fejlődés egyik sajátosan bonyolult jelenségkörével foglalkozik: a 19. század második felében kialakult nagy tőkés vállalkozások (folyam- és vízszabályozások, vasútépítések, útépítések, középítkezések stb.) forrásanyagát gyűjti egybe és dolgozza fel. A szerző munkájának középpontjába a magyarországi vasútépítés hőskorát helyezi, az akkori tőkés "gründolásokat" boncolja. Elemzi a magyar vasútpolitika 1825-1873 közötti irányelveit, feltárja a vasútépítések pénzügyi tranzakcióit és manipulációit, széles tablót készít a vasútépítő mérnökök, technikusok és vállalkozók életéről és tevékenységéről, néhány szereplő részletesen portréjával árnyalva az általános képet: milyen lehetőséget is nyújtott a vasút a gyors ütemű meggazdagodásra, a kisvállalkozók felemelkedésére a nagypolgárságba. Végül a vasútépítő munkások munkabér-s és életviszonyait tárgyalva bemutatja, milyen körülmények között alakult ki a vasútépítő kubikos bérmunkásság, hogyan vált az építőipari szakmunkásság egyfajta speciális réteggé, a magyar agrárproletariátus harcos erejévé, s miként vezetett útja az ösztönös társadalmi mozgalmaktól a tudatos politikai harcokig."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!