TERMÉSZETTUDOMÁNY / Geológia kategória termékei
A vándorló kontinensek

: A vándorló kontinensek

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Geológia Általános földrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

388 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632815599

tartalom:

Kevés tudományos elméletet ért annyi támadás, mint Alfred Wegener kontinensvándorlási hipotézisét. Századunk első felében a geofizikusok többsége elképzelhetetlennek tartotta, hogy a szilárd földkéreg darabjai úgy úszkáljanak a földköpeny izzó anyaga felett, mint tutajok a vízen. Az 1960-as években azután a kontinens vándorlási elmélet váratlanul előkerült a tudomány lomtárából. A korszerű technika ugyanis lehetővé tette, hogy a kutató ember előtt feltáruljon az óceánok mélye. Kiderült, hogy az örök sötétség birodalmát sokezer kilométer hosszúságban barázdálják hátságrendszerek és mélytengeri árkok. Előbbiek az óceáni aljzat állandó megújulásnak, a földkéreg születésének színhelyei, utóbbiakban pedig az idős óceáni kéreg a mélybe alábukva beleolvad az izzó földköpenybe. A földfelszín mozgásának, s így a kontinensek vándorlásának a kulcsát tehát az óceánok mélyén találták meg a szakemberek. [...] A könyv szerzője, a New York Times tudományos újságírója maga is tanúja volt az új felfedezéseknek, és a velük kapcsolatos viharos szakmai vitáknak. A Gomar Challenger kutató-fúróhajó szenzációs tengeri fúrásait, az antarktiszi trópusi életmaradványok megtalálását első kézből ismerteti velünk, s úgy érezzük, mi is részesei vagyunk a korszakalkotó felfedezéseknek. Megéreztük a tudósok közti viták forró légkörét, s szinte mi is állásfoglalásra kényszerülünk. Sullivan könyve egy elmélet születésének krónikája hű, s egyúttal lenyűgöző krónikája.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!