FÖLDRAJZ / Görögország kategória termékei
A polisok világa. Bevezetés az archaikus és koraklasszikus kori görög társadalomtörténetbe

: A polisok világa. Bevezetés az archaikus és koraklasszikus kori görög társadalomtörténetbe

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Korona Kiadó

Kategóriák:

Görögország Klasszika-filológia Egyetemes történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

347 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639191116

tartalom:

"A könyv egy egyszerű modellből indul ki. A görögség - mint minden nép - különféle válsághelyzetekre különféle stratégiákkal reagált. Az archaikus kor legsúlyosabb válságát vagy a túlnépesedés, vagy a relatív túlnépesedés okozta. Ez utóbbi fogalom azt jelenti, hogy egy adott közösség nem azért kerül szűkös helyzetbe, mert a lakosság száma túl gyorsan gyarapszik, hanem azért, mert az élelmiszer vagy az ivóvíz mennyisége bizonyos környezeti katasztrófák (pl. hosszú szárazság) miatt túlságosan lecsökken. A görögök két szinten fogalmazták meg válaszaikat e kihívásokra: az egyén és a család szintjén (mikroszociális stratégiák), illetőleg a közösség, a politika szintjén (makroszociális stratégiák). E stratégiák áttekintésekor meglepő összefüggésekre figyelhetünk föl: lehetséges, hogy pl. a prostitúció robbanásszerű növekedése az archaikus korban ugyanannak az éremnek az egyik (mikroszociális) oldala, amelynek a másik (makroszociális) oldala a nagy görög gyarmatosítás vagy a demokrácia kialakulása. A könyvből kirajzolódó görögségkép néha szokatlan, sőt talán meglepő is lehet (gondoljunk például az öregek elpusztítására vagy a csecsemőkitételre), de minden megállapítás szorosan követi a forrásokat (amelyekből olykor hosszabban is idézek), és csak a következtetések levonása származik tőlem. Az utóbbi esztendőkben számos tanulmányban és előadásban foglalkoztam a fentebb említett problémákkal. Most, hogy e tanulmányok szövege könyvvé állt össze, az egyes részletek is gyakran más arcukat mutatják."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!