FÖLDRAJZ / Görögország kategória termékei
Atlétaeszmény a görög művészetben

: Atlétaeszmény a görög művészetben

Kiadás:

Budapest, 1940

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Görögország Klasszika-filológia Művelődéstörténet Sport Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

67 p., 4 tbl.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Volt az egykori müncheni Arndt-gyüjteményben egy kis metszett kő. A Krisztus előtti V. században készítette egy görög mester, aki a perzsa fejedelem udvarában dolgozott. A perzsa fejedelem látható rajta, tetőtől-talpig ünnepi díszbe öltözve, amint két marokra fogott lándzsáját egy ruhátlan görög harcosba döfi. Hanyag pihenőállásban olyan kimért, előkelő mozdulattal végzi ezt a hősi müveletet, hogy még koronája sem billen meg fején. A görög harcos testét ugyan lándzsa járja át, de nem esik össze. Bal lába mélyen becsukló térddel lábhegyre emelkedve magán viseli az egész test súlyát, jobb lábát levegőbe emelve, merészen előre nyújtja, mintha nem is a halál leskelődne rá, hanem a palaestrán gyakorlatozva, valami egyensúlymutatványt végezne a legkifogástalanabb testtartással. Két világ kerül itt szembe egymással: Kelet és Nyugat. A perzsa fejedelem keleti kényúr; zsarnoki uralkodásra született. Elvárja, hogy alattvalói istent megillető térdhajtással, proskynésisszel hódoljanak előtte. Tryphé, fényűző, elpuhult életmód veszi körül, kényes tagjai arannyal, drágakővel ékes ruha és lábbeli viseléséhez szoktak. Ellenfele, a görög harcos, nem a szolgai alázatossággal hódoló keleti alattvalók sorából került ki. Öntudatos görög állampolgár ő, a polis szabad szülötte. Gondolkozását nem köti gúzsba mindent lenyűgöző vallási kényszer és királyi hatalom. Lényétől távol áll a Kelet színpadias hatásvadászata, szertartásos kötöttsége."

leírás:

Átkötött példány.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 200 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!