"Sokan a XX. század gyümölcsének nevezik a nektarint. Vadontermő ősét Kínában már időszámításunk előtt 4000 évvel ismerték. Új, nemesített, rendkívül tetszetős, jó ízű, égőpiros, illetve liláspiros, csupasz (szőrtelen) héjú fajtái csak századunk közepén jelentek meg az észak-amerikai piacon, majd a 60-as években Európában. Finom gyümölcsét hamar megkedvelték. Kereskedők, fogyasztók egyaránt keresik, minden időszakban jobb áron értékesíthető; mint a hagyományos őszibarack. Termesztésének jelentősége hazánkban is növekszik. A nektarin élettani sajátosságairól, környezetigényéről, szaporításáról, az eltelepített fák ápolásáról, a legjobb fajtákról a közelmúltban Jugoszláviában megjelent írást az eddigi magyarországi tapasztalatokkal kiegészítve adjuk most az érdeklődők kezébe. A szerző megállapításai a Kárpát-medence déli térségében folyó termesztés tapasztalatain alapszanak, így viszonylag nagy biztonsággal adaptálhatók a mi valamivel északibb területeinkre is. Üzemi szakemberek, kertbarátok figyelmébe ajánljuk a kiskertbe és szakcsoporti formában való telepítésre egyaránt alkalmas nektarinfajtákat."
MEZŐGAZDASÁG / Gyümölcstermesztés kategória termékei
Ivan Ninkovski: Nektarin. A sima héjú őszibarack
Fordító:
Kiadás:
Budapest, 1989
Kiadó:
Kategóriák:
Gyümölcstermesztés Kertészet Növénytermesztés
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
166 p.
Kötésmód:
papír
ISBN:
9632340604