SPORT ÉS PASSZIÓ / Haditechnika kategória termékei
Katonadolog? Gondolatok a katona antropológiájáról a gépesített háborúk korában

: Katonadolog? Gondolatok a katona antropológiájáról a gépesített háborúk korában

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Masszi Kiadó

Kategóriák:

Haditechnika Pszichológia Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

176 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639454435

tartalom:

"A 20. századi katona antropológiájának egyedi megkülönböztető jegye volt a pszichés faktor túlfeszítettsége, amelynek jelentős az összefüggése a gépi háborúk természetével. A K.u.K. Mária Valéria barakk-kórházban dr. Ferenczi Sándor (1873-1933) főorvos által kezelt szakvezető esete jól illusztrálja a kényszerek struktúrájának, így a haditechnikának, a harcanyagoknak, a fegyelemnek, a parancsnoklásnak, a halál bürokráciának való kiszolgáltatottságot. A folyamatok természete olyan, hogy a keménység könnyen átcsap engedetlenségbe, a pedantéria zsarnokságba, a kötelességtudás vérszomjba, a bátorság bosszúvágyba. Az átfordulás másik iránya, amikor a hősiesen bátor szorongóvá, a gőgös alázatossá, a sokat mozgó bénulttá válik. A katonaállamoknak totális pedagógiájuk van, ami funkcióját tekintve a hatalom közvetítő közege. A katonapedagógiák a besorozottakkal szemben az izolálás, a személyiségtől megfosztás, a A kormányzás elveit érvényesítették, amelyek komoly lelki zavarokhoz vezettek. E pedagógiát a neveltről szóló információra való éhség jellemzi, a negatívum, amivel sakkban lehet tartani, amire emlékeztetni lehet, amivel zsarolni lehet, amit a testületi falanx elé lehet citálni. A személyiségben rejlő katona intervenciókkal történő "kinevelése" széttöri magát a személyiséget. A háborút követően az emberben nem működő funkciókat kell működőképessé tenni, építve a szociális valóságba visszavezető utat. A háború destruktivitása pont ezt a szociabilitást bontja le, átfordítja a szükségleti mezőt, és pszichés tartalmakat fojt el. "Hadköteles évszázadunk" és a tömeghadseregek után a katonának újra meg kell határoznia viszonyát az élethez, a társadalomhoz, a kultúrához és a történelemhez. Erről szól ez a könyv."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!