SPORT ÉS PASSZIÓ / Hajózás kategória termékei

, : "Franz I." A császári-királyi szabadalmazott Első Dunagőzhajózási Társaság első gőzhajója

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Közlekedési Dokumentációs Vállalat

Kategóriák:

Hajózás Magyar történelem Művelődéstörténet Technikatörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Közlekedési Múzeum kiadványai

Terjedelem:

28 p., 4 kihajtható t.

Kötésmód:

fűzött

tartalom:

"1828-ban két angol John Andrews és Josef Pichard jelentkeztek az udvarnál hajótervükkel. Szerencsés időben álltak elő ötletükkel, hiszen a politikai környezet is kedvezett, mivel akkoriban a Monarchia éppen közeledett a Török Portához, és a gazdasági, diplomáciai kapcsolatok javításának kiváló eszköze lehetett volna egy gőzhajó a Dunán. Az ilyen vállalkozásokhoz szükséges befolyásos mecénás is került Johann Babtist nagyiparos személyében. A kedvező környezetnek köszönhetően 1829. március 13-án megalakult a Császári-Királyi Szabadalmazott Első Dunagőzhajózási Társaság (röviden DGT, vagy németül K.K. Priv. Erste Donau-Dampfshiffahrts Gesellschaft, röviden DDSG), és megbízást adtak Andrews és Pichard-nak a hajó kivitelezésre. A történet érdekessége, hogy egyik vállalkozókedvű úriember sem tudott hajót tervezni, így a hajót Londonban James Brown tervezte meg. Brown nem bízott semmit a véletlenre, a tervezett hajó a jól bevált angol tengeri postahajó típus diszpozícióját vette át. Külön érdekesség, hogy a szakirodalom szerint a hajó éppen olyan és akkora volt, mint a genovai tavon üzemeltetett Leman Vandois gőzös. Az építés a Bécs Melletti Floridsdorfban kezdték meg, fenyőfából. Volt még egy gond. Bécs semmiféle hajóépítő kapacitással, vagy szakiparral nem rendelkezett, így a hajóácsokat, szakembereket Velencéből hozatták a helyszínre. Miután minden nehézséget leküzdöttek 1830. július 23-án vízrebocsátották a hajót."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!