TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
A 200 éves keszthelyi kórház története

A 200 éves keszthelyi kórház története

Szerző:

Kiadás:

Keszthely, 1959

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Helytörténet Magyar történelem Művelődéstörténet Orvostudomány

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

105 p., 8 tbl.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Nehéz feladatra vállalkoztak a szerzők, amikor a rendelkezésre álló adatok alapján megkísérelték a 200 éves keszthelyi kórház múltjának összefoglalását. Tanulmányuk, amely a kórház 1959-ben ünnepelt 200 éves fennállásának tiszteletére íródott, mintegy száz oldalon tárja az olvasó elé azt a küzdelmes utat, amely az egykori uradalmi kórház megalapításától a mai modern és gyors ütemben fejlődő Városi Kórházig vezet. Jóllehet 200 év küzdelmes történetének összefogása ebben a terjedelemben akkor sem nevezhető könnyű feladatnak, ha bőséges korabeli forrásanyag áll rendelkezésre, a szerzők munkáját csak nehezítette a kórházról fennmaradt iratok hiányos volta. A kórház irattára ugyanis a második világháborúban megsemmisült, és így még a két világháború közötti időkről is csak a kortársak elbeszélései alapján kaphatunk képet. Kórlapok és egyéb, a betegekkel kapcsolatos feljegyzések a múlt századból sem igen maradtak fenn és ebből az időszakból a kórház életéről jobbára leltárak, számlák, kinevezési okiratok stb. tudósítanak bennünket. Másrészt a szerzők - éppen a közvetlen kórházi forrásanyag hiányossága miatt - kénytelenek voltak igen sok adatot meríteni Keszthely város levéltárából, egykorú újságokból, könyvekből. Ezek a kórház történetével ugyan összefüggésben álló, annál azonban sokkal szélesebb körű kultúrtörténeti emlékek a nem kizárólag orvostörténeti érdeklődésű olvasó számára is értékessé és élvezetessé teszik a tanulmányt." (A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 9. (Veszprém, 1970), könyvismertetés)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!