TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
A marosvásárhelyi sorok és a marosvásárhelyi glosszák

A marosvásárhelyi sorok és a marosvásárhelyi glosszák

Szerkesztő:

Kiadás:

Bukarest, 1973

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Helytörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

84 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Elfelejtett kódexekből, néha kéziratos könyvek kötéstáblájából kiáztatva kerülnek elő a nyelvemlékek; gyakran csodával határos módon vészelik át az évszázadok viszontagságait, amíg valaki felfedezi és nyilvánosságra hozza őket. Egyesek többet, mások kevesebbet mondanak arról a korról, amelyben keletkeztek, a nyelvről, amelyen írták őket. A Halotti Beszédhez és az Ómagyar Mária-siralomhoz képest a XV. század első negyedéből származó Marosvásárhelyi Sorok és Marosvásárhelyi Glosszák a szerényebb jelentőségű magyar nyelvemlékek közé tartoznak. Hozzáértő szem azonban annyi érdekes művelődéstörténeti és nyelvtörténeti adalékot fedez fel bennük, amennyit rövid terjedelmük alapján még csak gyanítani sem lehetne. Farczády Elek és Szabó T. Attila 1957-ben ismertette először a nyelvemlék előkerülésének körülményeit és magát a nyelvemléket; azóta több szakember szólt hozzá a vitás vagy vitatható kérdésekhez. A könyv újabb változata ezeknek az észrevételeknek a figyelembevételével készült el, így több részletkérdés tárgyalása világosabbá, megalapozottabbá, körültekintőbbé vált.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!