TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
A szegedi szabadtéri játékok története 1931-1937

: A szegedi szabadtéri játékok története 1931-1937

Kiadás:

Budapest, 1938

Kiadó:

Színpad kiadás

Kategóriák:

Helytörténet Művelődéstörténet Színház Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

131 p., ill.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Lugosi munkája két év híján felöleli a játékok történetének első szakaszát, ami az 1939. évi fesztivállal zárult, mely után 20 évnyi pihenő következett. A szerző az Előszóban röviden végig vezeti az olvasót az egyetemes és a hazai szabadtéri színjátszás történetén, de kiemeli, hogy "a szegedi szabadtéri játékok ezektől különvált úton érkeztek a siker oltára elé, sem anyagi sem erkölcsi közösségben az előző magyarországi játékokkal, még kevésbé a külföldiekkel összefüggésben nincsenek." Ezen a küzdelmes "különvált úton" haladhatunk végig gondolatban az Előzményeket olvasva. A következő fejezetek részletesen ismertetik az eltelt fesztiváléveket. 1931-ben Voinovich Géza Magyar passiójával indult a játékok máig nyúló sorozata. "Az ünnepi játék szerzőjét, igazgatóját és művészeit a főváros adta kölcsön, mi az tehát, amit Szeged tett hozzá? A miliőt adta és ezzel mindent adott." - írta Herczeg Ferenc a Pesti Napló hasábjain. Lugosi értetlen csodálkozással zárja az első történeti fejezetet: "Az 1931. évi nagy siker után bizonyára senki sem gondolta, hogy a következő év játékok nélkül fog elmúlni." 1932 tehát a "nyomorúságos tengődés éve" volt. A szerző együtt tárgyalja a következő három esztendőt, "a vállalkozás sikeres éveit": a Délmagyarország és a Szegedi Friss Újság saját vállalkozásban tett kísérletet a játékok állandósítására és megalakították a szabadtéri játékok rendezőbizottságát. A bizottság elnöke, Pásztor József lapszerkesztő ugyancsak 1938-ban jelentette meg gazdag képanyaggal illusztrált, személyes visszaemlékezésekkel tarkított monográfiáját magánvállalkozásuk három évéről. " Nagy Katalin

leírás:

A borítón látható rajz Buday György fametsző-művész munkája.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!