TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Agrártörténeti életrajzok

Agrártörténeti életrajzok

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Kategóriák:

Helytörténet Életrajz Mezőgazdaság általában

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

711 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630155567

tartalom:

"Az eddig megjelent biográfia-gyűjtemények különböző jellegűek és terjedelműek. Jelentős részük néhány soros lexikonszerű összeállítás. A méltatások - nagy általánosságban - két nagyobb csoportra oszthatók: az egyik az elhunyt kiválóság érdemeit taglaló emlékbeszéd nekrológ), a másik a különböző jubileumokhoz kapcsolódó megemlékezés (laudáció). Mindkettőnek közös vonása az eredmények, az érdemek kiemelése. Kritikai észrevételek csak elvétve és egyéb jellegű munkákban találhatók. Ugyancsak ritkán - és általában téves értelmezésben - találkozik az olvasó a korabeli társadalmi-gazdasági viszonyok ábrázolásával, mindenekelőtt a hazai agrárviszonyok és a méltatott személy közötti kölcsönhatás elemzésével. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1960-as évek végén - a szerkesztők javaslata és összeállítása alapján - kezdeményező lépéseket tett egy olyan biográfiai kiadvány összeállítására, mely a magyar agrármúlt valamennyi jeles alakjának életét és munkásságát tárná gyűjteményes formában a nyilvánosság elé. A tervezett vállalkozás egyik fő célja az volt, hogy az addigi speciális vagy alkalomszerű kezdeményezések helyett a kiadvány mindazokat a személyeket szerepeltetné, akik a magyar agrártörténet és -gazdaság (mezőgazdaság, élelmiszeripar, erdészet, vadászat, fagazdaság) területén maradandót alkottak. Pénzügyi nehézségek miatt azonban a tervezett biogárfia nem valósult meg. Sikerült viszont első lépésként egy reprezentatív kötetet elkészíteni, amelyben a magyar agrármúlt 88 kimagasló egyénisége kapott helyet. Az elkészült "Agrártörténeti életrajzok" műfajilag - szándékunk szerint - a tudományos igényű biográfia, s népszerűsítő lexikon között foglal helyet. A kiadvány szerzői és szerkesztői kivétel nélkül a Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársai."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!