TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Dunántúl

: Dunántúl

Kiadás:

Budapest, 1975

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Helytörténet Magyar történelem Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

215 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632701151

tartalom:

1944 nyarán jelent meg először Várkonyi Nándor Magyar Dunántúl című könyve. Megírása és megjelenése közötti időszakra esett Magyarország német megszállása. A Magyar Dunántúl-nak tehát a történelmi tragédia fokozottabb aktualitást adott. A szerző egyébként is a náci terjeszkedési törekvések ellen írta művét. Már a harmincas években ismertté váltak ugyanis a német politika szándékai, amelyek többek között Dunántúl Németországhoz való csatolást is tervezték. Ezt az elhatározást elméleti érvekkel próbálták indokolni, s Várkonyi Andor ezeket a hamis érveket zúzta szét művében. Magát a címet is kihívásnak szánta a "német" Dunántúl ellenében. E politikai föladatvállalás mellett Várkonyit a Dunántúl természeti szépsége, művelődése, népének élete s színes történelme is megihlette. 1924-től él Pécsett, de már 1921 óta, majd ötven esztendőn keresztül járja a Dunántúl tájait. Óvatos számítások szerint is legalább 4500 kilométert gyalogolt. Gépkocsin, szekéren, vonaton kerékpáron megtett útjait pedig hozzávetőleg sem lehet fölmérni. De bejárta a tudomány útjait is. Tanulmányozta az országrész természeti adottságairól szóló irodalmat, a vidék történelmét, régészeti és építészeti emlékeit. Személyes élményeinek és tudós kutatásainak együttes eredménye e munka - amely már csak halála után láthat napvilágot, mintegy a tudós író utolsó üzenetként, életműve summázataként.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!