TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Festői utazás a Vág folyón, Magyarországon

: Festői utazás a Vág folyón, Magyarországon

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Helytörténet Útleírás

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

121 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630724251

tartalom:

"Azt a gyönyörű völgyet, amelyen a Vág - Magyarország nagyobb folyóinak egyike - végighömpölyög, s amely az ő nevét viseli, nekem pedig mint táj, mint történelmi színhely és mint szülőföldem háromszorosan is kedves, régóta alkalmasnak véltem, hogy a honismeretet gyarapító leírás tárgya legyen. Kívántam, és feltett szándékom is volt nekilátni, de a megvalósítás különböző körülmények miatt elhúzódott, már-már egészen letettem róla, amikor megjelent Fischer professzor úr Festői utazás a Vág folyón, Magyarországon című művének hirdetése. Láttam, valaki megelőzött ötletem megvalósításában, és megpróbálta megoldani azt a feladatot, amelyet én tűztem magam elé. Sikerében annál kevésbé kételkedhettem, mert a bécsi Képzőművészeti Akadémia, a tanítványok, a művészet minden barátja szemében felejthetetlen, érdemdús neves férfiútól kimagasló teljesítményt várhattunk el. A várakozás csupán a vállalkozás művészi, az ő gyakorlott kezétől származó részét illetőleg bizonyult jogosnak - az irodalmi rész neki sem tetszett, s a közönség sem volt megelégedve vele. A művész elkedvetlenedett, és azt javasolta nekem, hogy vállaljam el a rendelkezésemre adandó rézmetszetek magyarázatát. Vonakodás nélkül beleegyeztem, de - részben súrlódások elkerülése végett, részben azért, hogy korábbi tervemet megvalósíthassam - ahhoz a határozott feltételhez kötöttem közreműködésemet, hogy a szöveg ne puszta képmagyarázat legyen, hanem inkább a képek szolgáljanak a folyamatos egésszé összefűzött leírás magyarázatául. Irodalmi gyűjtéseim jelentős anyagot tartalmaztak, mégis úgy véltem, hogy ezt a leírandó helyek személyes megszemlélésével gyarapítanom és hitelesítenem kell, a cél elérése kedvéért útnak kell indulnom. Közben meghalt a kitűnő Fischer. Az elkészült rézlemezeket hagyatékából megszereztem, és elhatároztam, hogy egymagam hajtom végre azt, ami az érdemes mester társaságában jobban és terjedelmesebb képanyaggal sikerülhetett volna. Így jött létre ez a festői utazás, Magyarországra vonatkozóan az első ilyen kísérlet, s talán már ezért is jogosult az olvasók elnézésére, s talán nem is érdemtelen rá. A Fischer professzor által e célra szánt és birtokomban lévő rajzok száma sokkal nagyobb, mint amennyit közlök belőlük, de a mostani körülmények közt túlontúl kockázatosnak véltem, ha még több rézmetszettel drágítom meg azt a művet, amelyet - hiszen szeretem ezt az engem tápláló és hátán hordozó földet - jó sok kézben szeretnék látni. Ez az aggodalmam volt az oka, és nem az anyaghiány, ami visszatartott attól, hogy címerpajzsok, sírkövek, edények, műalkotások és az útközben látott egyéb ókori maradványok rajzát rézmetszetben közöljem, tudom, sokak számára szívesen látott ráadás lett volna, és a hasonló külföldi művekből nem is hiányozhatna."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!