TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Óvár, Óvár... A Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola 150 éve

: Óvár, Óvár... A Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola 150 éve

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Mezőgazdasági Kiadó

Kategóriák:

Helytörténet Pedagógia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

223 p., 1 tbl., ill.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az évfordulók szokásos, illendőségből kötelező, neveket és évszámokat felsoroló száraz megemlékezéseitől eltérően e könyv megeleveníti a magyar agrártudományok bölcsőjének, a magyaróvári akadémiának 150 éves múltját. Az ősök kelnek életre, reményeiket és csalódásaikat, a mezőgazdasági szakoktatás fejlesztése, a kutatómunka feltételeinek a biztosítása érdekében folytatott küzdelmeiket ismerteti meg az olvasóval. A szerző levéltárakban sárguló és porosodó iratok, szenvedélyes sajtóviták, elkeseredett hangulatban papírra vetett panaszok alapján rajzolja meg az ősök portréit; az intézet szellemi alapítójának, az óvári főhercegi uradalom jószágigazgatójának, Wittmann Antalnak fáradozásait, a bécsi kormány által Hohenheimből Óvárra hívott Pabst Henrik Vilmosnak magabiztos kezdeményezéseit és tévedéseit, majd Masch Antal négy és fél évtízedes bölcs irányító munkáját. Igazgatósága alatt nőtt fel az a "nagy tanári kar", amely a századforduló éveiben oktató és kutató munkájával az akadémiát európai hírűvé tette és a magyarországi mezőgazdasági kísérletügy intézményeinek az alapjait megvetette. Cselkó, Cserháti, Hensch, Kosutány, Linhart, Sporzon, Thallmayer és Ujhelyi lankadatlan munkásságának állít emléket. A körülményeket tárja elénk, amelyek között dolgoztak. A későbbi generációk mindig az ő munkásságukat tekintették követendő példának, s így tekintenek rájuk a főiskola mai tanárai is, akik sokkal kedvezőbb feltételek között végezhetik oktató és egyre szélesedő kutató munkájukat, mint elődeik bármikor.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!