TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Pest megyéről

: Pest megyéről

Fordító:

Kiadás:

Szentendre, 1977

Kiadó:

Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kategóriák:

Helytörténet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Pest Megyei Múzeumi Füzetek

Terjedelem:

176 p., 2 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

03247503

tartalom:

E mű szerzője, Bél Mátyás (1684-1749) a XVIII. századi magyar tudományos világ egyik kiemelkedő egyénisége. Pozsonyban élt, előbb a lyseum tanáraként, majd hosszabb ideig, élete végéig, az ottani evangélikus egyház lelkészeként működött. A hallei egyetemen szerzett államismereti tanulmányai alapján az egész országról szóló egyetemes (történelmi, földrajzi, gazdasági és néprajzi) leírás elkészítését tervezte, és nagyszámú tanítványa és gyermekei segítségével ehhez a feltáró munkát megyénként el is végezte; a helyszínen gyűjtött adatokat az addig megjelent irodalom és a hozzáférhető oklevelek anyagával kiegészítve fel is dolgozta, de e nagyszabású műből nyomtatásban csak tíz megye leírása jelent meg "Notitia Hungariae Novae Historico Geographica divisa..." címen, 5 kötetben, 1735-1742 között Bécsben, a többi ma is kéziratban fekszik. Mivel e hatalmas vállalkozás szinte közvetlenül a török hódoltság után talált állapotokat rögzíthette, amikor is a kutatók még szót válthattak a régi idők szemtanúival, s az elmúlt világnak még sok olyan tárgyi emlékét is láthatták, ha romba dőlve is, ami később teljesen elenyészett, a Bél Notitiája egyik fő forrássá vált a megyénk földjének és népének történetéhez, kivonatait már a maga korában iskolai tankönyv gyanánt használták, s ez teszi indokolttá végre a teljes megismertetésüket az érdeklődőkkel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!