TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Reformkori magyar városrajzok

: Reformkori magyar városrajzok

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Panoráma

Kategóriák:

Helytörténet Magyar történelem Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Utazások a múltban és a jelenben

Terjedelem:

438 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632432347

tartalom:

"A Panoráma "Utazások a múltban és a jelenben" sorozatának új kötete az ország mai területén levő városaink 150-160 évvel ezelőtti képét mutatja be, korabeli dokumentumok, emlékezők följegyzései, helyi krónikások jelentései, s úti élményeiket közlő újságírók híradásai, tudósításai nyomán. A reformkorszak, történelmünknek ez az egyik legtermékenyebb negyedszázada, a nemzeti öntudatra ébredés jegyében a honismeret iránt is felszította az érdeklődést. A Pesten egymás után létesülő folyóiratok - a Regélő, az Athenaeum, a Társalkodó, a Honderű, az Életképek, a Pesti Divatlap, meg a többiek - rendszeresen küldték vidékre munkatársaikat, akiknek beszámolóiból sok színnel és aprólékos részletességgel elénk tárul a magyar városok múlt század eleji képe, s lakóiknak életformája. A fővárosi hírlapírók útirajzait, városportréit hatásosan egészítik ki a pest-budai folyóiratok, divatlapok vidéki levelezőinek jelentései, amelyek elsősorban társadalmi eseményekről adnak hírt, s ezzel igen érzékletesen járulnak hozzá a lakosság életkörülményeinek, a városkultúra kibontakozásának megismeréséhez. A pesti lapok utazó munkatársainak és vidéki levelezőinek tudósításaiból elénk táruló reformkori városrajzokat éppen a népélet mozgalmas, sokoldalú ábrázolása teszi elevenné. A "Reformkori magyar városrajzok" nem művelődéstörténeti szakmunka, inkább lebilincselően érdekes olvasmány. Ugyanakkor a múlt század első felére vonatkozó temérdek korabeli adat és anyag közreadásával segítségére lehet a mai helytörténészeknek is."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!