TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Szekszárd társadalma a századfordulón

: Szekszárd társadalma a századfordulón

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Helytörténet Néprajz Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

211 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"A századforduló társadalmi viszonyai közepette az ipari forradalom áttörésének következményei kétségtelenül elmélyítették a gyorsabban fejlődő, iparosodó és urbanizálódó területek, illetve az agrárterületek közti különbségeket. A nemzeti történetírás figyelmét - érthető módon - a magyar iparosodás csúcsteljesítményei, majd egy ideig árnyoldalai, valamint az úgynevezett hagyományos viszonyok, a szélsőségek kötötték le. A múlt század második harmadától kezdve a csendben, kevésbé látványosan polgárosodó vagy inkább kispolgárosodó tömegek az ismeretlen dolgok jellegtelenségét öltötték magukra. A tömeges polgárosodás, "kispolgárosodás" ugyanakkor ellenszenvet váltott ki: a tömegest, a kispolgárit negatívan ítélték meg. A szakmai és közfelfogás egyaránt a nem is mindig létező "tiszta formákhoz", a hamisítatlan népi kultúrához vagy a modern kultúrához vonzódik. A szekszárdi társadalomtörténeti kutatás, mely eredetileg egy szociológiai vizsgálathoz kapcsolódott, a jellegtelenségbe olvadó tömeg történeti humanizálására, tipikus csoportjainak, markáns egyéniségeinek bemutatására vállalkozik. Az interdiszciplináris kutatás egy, a magánélet legmélyére is lehatoló s az utóbbi időkig elhanyagolt forrást, az árvaszéki iratokat bírja szóra."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!