TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Várak a Hegyalján. Tokaj, Ónod, Szerencs

: Várak a Hegyalján. Tokaj, Ónod, Szerencs

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Zrínyi Katonai Kiadó

Kategóriák:

Helytörténet Magyar történelem Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

197 p.

Kötésmód:

nyl

ISBN:

9633262852

tartalom:

"Legújabb vártörténeti kiadványunk három vár - Tokaj, Szerencs, Ónod - hadtörténetét tárja az olvasó elé. A három erősség közül a legrégibb Tokaj, már az Árpád-korban ismert a neve. Ónod története Zsigmond király uralkodásának idején kezdődik. Szerencs bencés apátság a XVI. század közepén erősíti meg és alakítja várrá Németi Ferenc. A könyvben a sok ostromot megért várak és a gyors portyákon száguldó vitézek története a Hegyalja politikai, gazdasági múltjába illesztve jelenik meg. Ez a táj sokszor volt súlyos csaták színhelye: Muhinál szenvedtek vereséget IV. Béla hadai, 1285-ben Regéc alatt vert szét egy újra támadó tatár csapatot Simon fia György; Bocskai, Bethlen, Thököly, Rákóczi csapatai küzdenek itt a császáriak ellen. A Hegyalját szinte állandóan pusztítja a török, de elsősorban a Habsburg-hatalommal vívott küzdelmek színtere ez a vidék. A harcokban kulcsszerepet játszik a három vár, melyek körül a XVII. század első felében hajdútelepülések gyűrűje alakul ki. A hajdúkatonák és a Hegyalja népe a fő támasza az ország szabadságáért küzdő Rákócziaknak. A könyv szerzője - aki maga is a Hegyalja szülötte - a sok harcot megért romoknak, s a dicső elődöknek állít e művében emléket. Nemcsak a múltba kalauzolja el az olvasót, hanem képet ad a várak jelenéről, ami látnivalóiról is. A szerző felvételeivel, vázlataival illusztrált, érdekesen megírt munkát a hadtörténeti események iránt érdeklődő olvasóknak ajánljuk."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!