FÖLDRAJZ / India kategória termékei
India története

India története

Szerző:

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

India Művelődéstörténet Egyetemes történelem Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

613 p., 13 tbl.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632810465

tartalom:

Első ízben kerül a magyar olvasóközönség kezébe teljes Inda-történet. Aligha értékelhető túl e tény: pontos, tudományos eligazítást kap kézhez az érdeklődő, s alkalma lesz nemcsak folyamatában, hanem színes, de bonyolult részleteiben is megismerkedni a szubkontinensnek is nevezett földrajzi térség múltjával, gazdag történelmi eseményeinek legfontosabb csomópontjaival, kultúrájával, és természetesen társadalmának sajátos felépítésével, ami már az antik görögök érdeklődését is felkeltette és napjainkig vonzza a kíváncsi elméket... A könyv három kiváló szovjet indológus művel. G. M. Bongard-Levin avatott ismerője a szubkontinens ókori történelmének. Bemutatja, hogyan virágzottak különböző kőkori kultúrák egymás szomszédságában, milyen volt az ókori világ egyik - a mezopotámiai és egyiptomi mellett - legjelentősebb civilizációja, az Indus völgyi civilizáció; pusztulását követően miként alakult az árja törzsek betelepítése után Észak-India további története, hogyan vezetett a gazdasági-társadalmi-kultúrális szintézis egy második városi forradalomhoz, nagybirodalmak kialakulásához. Ez i.e. 5. században India történetében is új eszmeáramlatok - közöttük a buddhizmus és a dzsainizmus a legismertebbek - indultak hódító útjukra. Nagy Sándor hódítása után a Maurja-birodalom az első, a szubkontinens nagyobb részét átfogó birodalom, amelyet a hódításokkal, külső-belső ellenségeskedéssel eltöltött századok után a Gupta-birodalom követett. Okkal nevezik az ókori India klasszikus korának a hinduizmus végső győzelmét is meghozó korszakot. A K. A. Antonova által tárgyalt középkori történelem két lényegesen különböző periódust vizsgál: a hindu dinasztiák korát, immár az egész szubkontinensen és a mind erőteljesebben jelentkező mohamedán hódítást, amely az i.sz. 7. század végétől figyelmeztet jelenlétével, mintegy előre vetítve a feudális torzsalkodások közepette váltakozó szerencsével szereplő, majd 1526-tól a fényes Mughal-birodalomban hatalmát realizáló mohamedán uralomra. A Mughal-birodalom hanyatlása a megélénkülő gyarmatosítással esik egybe. A győztesként kikerülő britek Indiát a világ legjelentősebb koronagyarmattá tették. Ezeket az évszázadokat, majd a függetlenségért vívott harcot, végül a független India, pontosabban az Indiai Köztársaság legújabb történelmét G.G. Kotovszkij mutatja be. A magyar kiadást indológus-történészek gondozták, egészítették ki a könyv használhatóságát jelentősen növelő jegyzetekkel, név- és tárgymutatóval, magyarázatokkal. Érdekes képmelléklet teszi szemléletesebbé a könyv tartalmát. Nem kétséges, az India iránt mindig is élénk érdeklődést tanúsító magyar olvasóközönség örömmel fogadja az eddig első teljes magyar nyelvű India-történetet.

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!