Szárításnak nevezzük általában valamely folyadékkal nedvesített szilárd anyag párolgás következtében bekövetkező nedvességvesztését. Nem nevezzük szárításnak (bár egyes szűkebb területen használatos ez a kifejezés is) a nedvességnek mechanikus hatással (pl. centrifugálással, sajtolással) való eltávolítását...
A szárítást igen széles körben alkalmazzák a vegyipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőanyagipar és a könnyűipar területén...
A száradás (és ennek fordítottja, a nedvesedés) a természetben (talajban, a növényzetben stb.) évmilliók óta szakadatlanul lejátszódó folyamat, de az ember is sok évezrede alkalmazza a szárítást az élelem tartósítására, ruházata vagy hajléka elkészítéséhez...
Ma már nem tekintjük a szárítási folyamat egyedüli vagy legfőbb céljának a feldolgozott anyag előírt nedvességtartalmának elérését. Ezzel teljesen egyenértékű feladat a folyamatot úgy írányítani, hogy az a lehető legkevesebb hőfelhasználással járjon, valamint az anyag fizikai, kémiai és biológiai sajátságai ne romoljanak, hanem javuljanak.
GAZDASÁG / Ipar kategória termékei
Scheiling Antal: Szárítás
Kiadás:
Budapest, 1967
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Sorozat:
Terjedelem:
180 p.
Kötésmód:
papír