MŰVÉSZET / Iparművészet kategória termékei
Korai kalocsai hímzések

: Korai kalocsai hímzések

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Népművelési Propaganda Iroda

Kategóriák:

Iparművészet Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

33 p., 38 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9635628837

tartalom:

Kevés olyan ember él ma Magyarországon, akinek a Kalocsa városnév hallatára a paprikán kívül ne a népművészet jutna eszébe. A sokvirágú tarka kalocsai hímzés és a kalocsai pingálóasszonyok falfestésének híre messze földre eljutott. Ebben jelentős szerepe volt a sajtónak, amely, főleg a két világháború között sokat írt a kalocsai művészkedő asszonyok tevékenységéről. A hírverésben nagy szerep jutott az egykori Gyöngyösbokrétának, majd a különböző kalocsai vagy szállási népi együtteseknek, amelyek nemcsak a kalocsai nép vélt vagy valódi tánchagyományát vitték színpadra, hanem sok hímzéssel díszített színes viseletét is ország-világ elé tárták. Miként Mezőkövesden, Kalocsán is korán kialakult a háziiparszerűen, idegenforgalmi illetve kereskedelmi célból előállított "népművészeti" áruk termelése. Ennek következtében sok magyar városlakó tudatában a matyó és a kalocsai háziipari termékek fogalma összemosódott a magyar népművészet fogalmával. Az ilyenfajta azonosításra bőven látunk példát az 1930-as, 40-es évek sajtójában. A kalocsai parasztművészkedés két világháború közötti jelentős sajtóvisszhangja és a piacra hímzés általánossá válása kedvezőtlen következményekkel is járt. A magyar néprajztudomány hivatásos művelői ugyanis a nagy "elhíresedés" következtében néhány kivételtől eltekintve nem tartották arra érdemesnek a kalocsai népművészetet, hogy alaposabb kutatásuk tárgyává tegyék. A nagyrészt piacra termelt legújabb stílusú "népművészetet" látva és ismerve legtöbbször elmarasztaló megjegyzések hangzottak el részükről. A kalocsai jelzőnek valamiféle rossz csengése lett a néprajzkutatók többsége körében. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a nagyközönség jelentős érdeklődése ellenére, több nagylélegzetű magyar néprajzi összefoglalásból rendre kimaradtak a kalocsai példák. Alábbiakban rövid tanulmányunk és rajzaink erejével olyan kalocsai hímzéseket mutatunk be, amelyek még a "népművészet" piacra termelése előtti korban keletkeztek és amelyeket a nép maga szükségletére, a saját ruhaféléinek díszítése céljából alkotott meg. Ezek nem azok a hímzések, amelyeket agyonünnepelt a sajtó. Ezeket alig ismeri a nagyközönség. Kiadványunk alapvető célja az, hogy e kevés színt használó, viszonylag korai kalocsai hímzések mintáit széles körben megismertessük és a hímzők egyre nagyobbodó táborával megkedveltessük.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!