MŰVÉSZET / Iparművészet kategória termékei
Régi textíliák

: Régi textíliák

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Magyar Helikon Corvin Kiadó

Kategóriák:

Iparművészet Néprajz Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A Magyar Nemzeti Múzeum Kincsei

Terjedelem:

54 p., 37 tbl.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632076167

tartalom:

"A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításain gyakran szerepelnek viseletek, hímzések és más textíliák, de a közönségnek mindeddig nem nyílt módja arra, hogy e gyűjteményről átfogó képet alkothasson magának. Kötetünk bemutatja az összes jellegzetes tárgycsoportot: a brokátokat, a szőtteseket, a hímzéseket, a csipkéket és a szőnyegeket - történeti, stíluskorszakok szerinti sorrendben. Az öltözeteket majd külön kötet ismerteti. Sok beszédes forrás világít rá a mesterség korabeli állapotára: kik foglalkoztak hímzéssel, milyen specialisták voltak, kik tervezték a mintákat, hogyan közvetítették a külföld ízlését a vándorló céhlegények, miként kerültek perzsa-török minták a magyar udvarházakban és kastélyokba a hódoltság idején és azt megelőzően. Megismerjük a díszítési szokásokat, a hímzett textilneműk fajtáit, a kelmék, színek és hímzésmódok korabeli neveit, a csipkefajták kialakulását és technikáit. Ebben a kötetben nyerünk áttekintést az enteriőrök szerves részét képező szőnyegek típusairól is, melyekből a múzeum kicsiny, de igen értékes gyűjteményt mondhat a magáénak. V. Ember Mária - a múzeum Textil Osztályának nyugalmazott vezetője - nagy körültekintéssel válogatta össze a több mint tízezer darabos gyűjteményből a legreprezentatívabbakat, melyeket 79 képen és 8 színes táblán mutatunk be."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!