TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A közép-európai ember

: A közép-európai ember

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Elvek és utak

Terjedelem:

351 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

""Aki e sorokat írja, már szellemi tudatosodásának kezdete óta több-kevesebb módszerességgel arra törekedett, hogy népeink életében és fejlődésében főleg a közös vonásokat, a törvényszerűen, bár gyakran csak a felszín alatt érvényesülő párhuzamokat figyelje. A körülmények alakulása folytán e vizsgálatokat leginkább magyar-cseh vonatkozásban végezte. Ámde talán nem túlzó szerénytelenség, ha azt hiszi, hogy a cseh-magyar példák szélesebb érvényű jelenségeket is szemléltetnek, s hogy az e kötetben olvasható tanulmányok épp az ilyen összefüggésekre próbálnak fényt deríteni ... Történészek többször figyelmeztettek rá, hogy olyan tudományszakot kell létrehozni, amelynek tárgya az egész Kelet-Közép-Európa komplex módszerű vizsgálata. Etnográfusok és népzenekutatók - köztük Bartók is - már korábban jutottak hasonló következtetésre. E könyv írója bonyolultabb - ellentmondásoktól sűrűbben átszőtt - területen, az irodalomban nyomozza a párhuzamos meg a szabályosan eltérő jelenségek törvényszerűségeit." Dobossy László tanulmányai a kölcsönös előítéletekről, az ezek elleni küzdelemről szólnak, s egyúttal emléket állítanak a két nép, a két irodalom között közvetítő, "híd"-szerepet vállaló íróknak: Comeniusnak, Némcovának, Saldának, Haseknek, Capeknek, Fábry Zoltánnak, Forbáth Imrének, Móricznak, Kassáknak..."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!