TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A legendaballada. Epikai-lírai alkotások az irodalom és a folklór határán

: A legendaballada. Epikai-lírai alkotások az irodalom és a folklór határán

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Népköltészet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

232 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630526107

tartalom:

A népköltészet kutatásában csak a legutóbbi évtizedekben fordult a figyelem a legendaballadák felé. A balladák e világa a tudományos életben mindmáig ismeretlen, feltáratlan terület maradt, pedig a néphagyományban évszázadokon át jelentős szerepet töltött be, s egy-egy darabja, mint pl. a "Júlia, szép leány" misztikus, szép balladája, irodalmi-folklorisztikai műveltségünk szerves részévé vált. A legendaballada egy középkori irodalmi műfajnak, a legendának egyfajta népköltészeti továbbfejlődése. Magába olvasztotta azokat a nem keresztény vallási képzeteket, epikus formákat is, amelyek korábbi szájhagyomány részei voltak. Átalakította a tételes, egyház terjesztette történeteket, és egy sajátos világnézet kifejezőjévé vált. Az európai folklórban mindenütt megtalálható. Bár igen fontos előkép a középkori kereszténység legendaköltészete (a bizánci és a római kereszténységé egyaránt), a Biblia és a legendáriumok, a helyi népköltészet hatására mégis egymástól távol eső változatok jöttek létre. Tanulmányozásuk, tudományos rendszerezésük nemcsak a népköltészet teljesebb megismeréséhez segít hozzá, de az irodalom és a folklór közötti átmeneti terület feltárásához, a városi-falusi tömegkultúra megrajzolásához is.

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!