TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A magyar anekdotakincs II. kötet

: A magyar anekdotakincs II. kötet

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt.

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Humor Adoma, aforizma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

397 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Az anekdota azt teszi görögül, ha szó szerint vesszük, hogy "kiadatlan". Ebből tehát az következnék, hogy anekdotát kiadni már magában véve lehetetlen, hiszen mihelyst kiadják, már nem anekdota. De a nyelv lényege nem törődik a betűvel. Kihallgatásra nem szoktunk lóháton menni, pedig a redingote, vagyis "riding coat" lovagló-kabátot jelent. És akit agyonlőnek, azt nem okvetlenül agyán éri a golyó, mégis meghal. Az anekdota jelentésének lényege abban van, hogy kiadatlanul formálódik. Hogy tövön érik, mint az aszúszőlő. Hogy a szájról-szájra-adás kerekíti, igazítja, érleli, mígnem eléri végleges alakját. Édes testvére tehát a népdalnak s mint annak születésében és növekvésében, az övében is van valami titokzatos. Még abban is hasonlít hozzá, hogy valamint a nép egyes nagy költők némely versét azonnal magáénak vallja, úgy az irodalomból számos tömör, jellemző és talpraesett történetet ér az a kitüntetés, hogy a közhasználat ajkára kerülve anekdota válik belőle. Az anekdota a valóság terméskavicsaiból köszörült drágakő. S mint ilyen annyi színt tud mutatni, ahány módon süti meg a kor napja. Könnyed és gondtalan időn játszva csillog, komor korban egyszerre felragyog és világítani is tud. A Magyar Anekdotakincs, mikor először megjelent, élvezetes olvasmány volt és rendkívüli sikerű. Ma sem kevésbé élvezetes. De ma hasonlíthatatlanul többet mond, mint akkor mondott."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!