TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A minorita színjáték a XVIII. században (elmélet és gyakorlat)

: A minorita színjáték a XVIII. században (elmélet és gyakorlat)

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Argumentum Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Színház Művészettörténet Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Irodalomtörténeti Füzetek

Terjedelem:

249 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637719172

tartalom:

"E tanulmány a magyarországi és erdélyi minoriták és iskoláik történetéről, színjátékairól tár fel eddig nem ismert adatokat. Egerben, Miskolcon, a Kézdivásárhely melletti Kantán és Nagybányán van több-kevesebb nyoma a színjátéknak. A dolgozat legnagyobb fejezete a minorita drámák témarendszerét mutatja be. Miskolcon a vallásos tárgyú drámák körébe tartoznak a teátrális körmenetek, a mártírpassiók, a bibliai históriák vagy az újszövetségi példabeszédek. Számszerűen több és jelentősebb is a világi tárgyú játékok sora. A valós és fiktív történeti témák után színre került Avancini nyomán még féltékenységi dráma is, de ugyanitt Beethoven Fideliója szövegkönyvének egyik lehetséges forrásával is megismerkedhetünk. Kantán egy imaszerű liturgikus költeményt is dialogizáltak, karácsonyi és nagypénteki misztériumokat vittek színre, szentek életét vagy hitvitákat is dramatizáltak. AS profán tárgyak azonban a miskolciakhoz képest sokkal szélesebb skálát ölelnek fel. Az antik istenvilág paródiájával Kézdivásárhely társadalmáról is lerántják a leplet. Megjelenik a társadalmi bohózat, a szerelmi komédia és a véres szerelmi tragédia is."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!