TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A trubadúrok költészete

: A trubadúrok költészete

Kiadás:

Budapest, 1995

Kiadó:

Balassi Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

255 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963506022x

tartalom:

˝Magyarországon a legutóbbi ideig sajnálatosan kevés tanulmány foglalkozott a kimeríthetetlen gazdagságú és kimagasló poétikai értékeket magában rejtő trubadúrlírával. Igaz, a század elején néhány irodalomtudós kísérletet tett a trubadúrköltészet bemutatására, próbálkozásuk azonban, minden jó szándékuk ellenére, főként pozitivista módszerük és szubjektív impressziókon alapuló megállapításaik következtében, aligha tekinthető sikeresnek. Az udvari szerelem fejlődését, legfontosabb irányzatait és trubadúrjait a költői szövegek beható elemzésén keresztül ismertető s a trubadúrlíra eszmei és poétikai gyökereit feltáró tanulmány azonban mindmáig nem készült nálunk. Könyvünkben először a trubadúrlíra kialakulásának társadalmi és civilizációtörténeti feltételeit, a középkori latin és arab szerelmi költészethez való viszonyát s különleges szerelemkoncepciójának, a fin'amor-nak a filozófiai alapjait kívánjuk bemutatni, amelyek a középkori gondolkodás platonikus és újplatonikus rétegeire vezethetők vissza. Majd részletesen elemezzük a legjelentősebb trubadúréletműveket, melyekből egyértelműen kitűnik az abszolutizált Szerelem érzelmi-intellektuális összetevőinek hangsúlyozása és az idealizált női szépségnek inspiratív morális-etikai és esztétikai értékként való felfogása.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!