TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Aa úr az antifilozófus. Dadaista kiáltványok és válogatott versek 1914-1936

: Aa úr az antifilozófus. Dadaista kiáltványok és válogatott versek 1914-1936

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Orpheusz Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Vers Román irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

191 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637971262

tartalom:

˝Századunk művészeti forradalmainak talán leghangosabb és legvégletesebb irányzata, a dadaizmus története úgy indult, mint egy szelíd-szolid polgári jelenet. Zürichben a spiegelgassei Meirei sörözőben összegyűlt egy részben emigráns írókból, művészekből álló társaság. Vezető egyéniségük Tristan Tzara akkoriban matematikát tanult Svájcban, de 1916-ban friss költeményeit olvasta fel az említett helyiségben, akkoriban botrányosnak számító műsor keretében. Persze a művészet- és irodalomtörténet azóta, az ott résztvevő dadaisták által kitalált, Cabaret Voltaire néven tartja számon ezt a rendezvényt, amelyet később sok hasonló követett. S a rákövetkező évben már megjelent a Dada című folyóirat is, amelynek harmadik száma közölte a híres-hírhedt dadaista manifesztumot, Tzara elementáris kiáltványát. Tristan Tzara, ez a provokatív, botrányos, a fenegyerek pózában tetszelgő lázadó, bizonyára e korszak legeredetibb, legkövetkezetesebb egyénisége volt. És elsősorban remek költő, természetesen. Már terjedelmét tekintve is roppant méretű életművet hagyott az utókorra, sajnos ez a hazai olvasók számára szinte teljesen ismeretlen. Egy-két alkalmi kóstolón kívül jobbára a bornírt lekicsinylés vagy az alpári gúny céltáblája lett, maga a dadaizmus is valamiképp a valódi művészet karikatúrájává torzult az irodalmi közvélemény szerint. Most, Tristan Tzara dadaista kiáltványainak, dadaista és szürrealista korszakában írt válogatott verseinek első átfogó közreadásakor abban bízunk, hogy műveinek ereje áttöri azt a hamis és vulgáris képet, amely az avantgarde egyik legjelentősebb irányzatához, illetve részben a nevéhez tapadt. Hiszen letagadhatatlan, hogy lázító szelleme és eredeti stílusa ma is elevenen hat, költői bátorsága, éleslátása, könyörtelen szókimondása mindenkit állásfoglalásra késztet.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!