TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Ady és Mylitta

: Ady és Mylitta

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Argumentum Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

360 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Bűn, ha kiburkollak - üzente Ady a Keserű imádságok Mylittához című versciklusában annak az asszonynak, akit verseiben az asszír mitológia egyik istennője nyomán mitizált, emelt a költészet fényébe. Csaknem kilenc évtizedig váratott magára az igazi kiburkolás, a részleteket is tisztázó, valóságos felfedezés. Mert a Mylitta-szerelem asszonyáról és a költőnek hozzá fűződő kapcsolata alakulásáról még az irodalomtudomány művelői is alig tudnak valamit. Pedig versfakasztó élményként igen nagy jelentőségű ez a szerelem. A könyv szerzője különböző motívumok és levelek, életrajzi tények segítségével harminc költemény megszületésének ihlető múzsájaként idézi meg e rejtélyes asszonyt. Mi sem bizonyítja jobban a költő érzelmeinek intenzitását, mint az a tény, hogy a félhavonta megjelenő Nyugat folyóiratnak 1913. május elejétől november közepéig nincsen olyan száma, amely ne tartalmazna ebből az ihletből fakadt verset, jó néhány esetben egyszerre többet is. Pedig a Mylittának poétizált hölgy laza és csupán baráti - bár eléggé őszinte és emberi - kapcsolatban állott e versek költőjével. Maga ez a szerelem soha nem jutott el a köznapi értelemben vett beteljesülésig. A tudományos életrajzi és az egyes versmotívumokat szakszerűen felidéző monográfia írója az Ady-lírát megújító kapcsolat létrejöttét és állomásait szinte lépésről lépésre kíséri nyomon. Több kortárssal, köztük az önmagának meghatározó szerepet tulajdonító Dénes Zsófiával és más Ady-kutatókkal is meggyőző módon vitázva, hitelesen tárja elénk e szerelem megtartó és röptető erejét. Bemutatja az asszonyt, leírja, értékeli magatartását Adyval szemben, és megeleveníti környezetüket. Azokat az élménybeli mozzanatokat és hosszabb vagy rövidebb tudatállapotokat törekszik leginkább föltárni, amelyeknek szerepük lehetett e versek megszületésében. Az ismert Ady-képet az új ezredév küszöbén is lehet ismeretlen mozzanatok megjelenítésével módosítani, eddig fel nem tárt összefüggésekbe állítani. Jó kutatói és nyomozói képesség kell hozzá és annak szárnyaló felismerése, hogy Adyt az igazi társ keresése milyen szenvedélyesen ragadja magával. Megújítani és új költői teremtésre képes ösztönözni."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!