TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Akitől ellopták az időt. Szerb Antal emlékezete

Akitől ellopták az időt. Szerb Antal emlékezete

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1996

Kiadó:

Kráter Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

346 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637583645

tartalom:

"- A versek mögött az ember, a költő áll, és a sors, amelyet az ember, a költő hordoz, vagy amely összezúzza őt - hangzik Szerb Antal önmagán is beteljesült próféciának nevezhető megállapítása. Az emlékkönyv, amelyet az Olvasó most a kezében tart, szerény lehetőségeihez képest arra vállalkozik, hogy Szerb Antal kevéssé ismert portréját mutassa meg, ugyanakkor szóljon sorsáról, melyet hordozott, és amely "összezúzta őt". A fiatalon elhunyt, s immár ötven éve halott, korszakos jelentőségű tudóst, írót, szenvedélyes olvasót olyan szerzőgárda segítségével idézzük meg, amelynek tagjai közül többen már maguk is a halhatatlanság útját járják. Néhányan a gazdag névsorból: Bisztray Gyula, Cs. Szabó László, Gyergyai Albert, Jékely Zoltán, Keresztury Dezső, Kolozsvári G. Emil, Németh László, Nemes Nagy Ágnes, Sőtér István, Thienemann Tivadar és nem utolsóként Szerb Antalné. A ma élők közül megszólalnak Szerb szellemi nagyságának, humanista eszmeiségének olyan tisztelői, mint amilyen Nemeskürthy István, Poszler György és mások, barátok, munkatársak, tanítványok. A kötet eddig jórészt ismeretlen levelek, írások emlékezések s egyéb dokumentumok gyűjteményét kínálja a felfedező kalandozásra kész olvasóknak. Szerb Antal könyvtárszobája csendjében kívánt alkotni, ám a sorsa képében ágáló "politikai rövidlátás" kiűzte onnan, ellopva tőle a teremtő időt. Szelleme azonban minden tiltással, megbélyegzéssel szembeszegült, s máig eleven. Gondolatai széles körben hatnak, olvassuk, idézzük, vitatjuk őket. Találónak tetszik a megjegyzés, miszerint olyan szellemi arisztokrata volt, aki polgári gondolkodóként a nép tudását gyarapította. Helyét nem jelölte ki véglegesen a tudományos ítélkezés. Szeretnénk hinni, hogy e kötet nem csak régi és új olvasóinak szerez örömet, hanem az irodalomtörténeti jellemzés és értékelés árnyalásához is hozzájárul." (Wagner Tibor)

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!