TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Árgirus históriája

: Árgirus históriája

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

118 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631532534

tartalom:

Árgirus királyfi históriája a XVIII. századtól kezdve bizonyosan egyik legelterjedtebb könyvünk volt – páratlan népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évszázadokon át csak törmelékek maradtak fenn belőle: a kéziratos példányokat az olvasók a szó szoros értelmében elnyűtték, szétolvasták. Emellett sok írónak nyújtott témát, motívumokat, elég csak Vörösmartyra, Petőfire vagy Ady Endrére gondolnunk.
Nemcsak az olvasók, hanem az irodalomtörténészek között is népszerű volt és ma is az ez a verses história, egyike a magyar irodalom „rejtélyes” műveinek: fölfedezése óta ahány problémáját sikerült megoldani, annyi új nőtt is a helyére az elmúlt másfélszáz esztendőben. A szerzőség kérdése sem egyértelműen eldönthető, s a költemény keletkezését illetően is több a kérdőjel, mint a válasz. Ezért jellemző a kötetet nyitó Nagy Péter-tanulmány alcíme is: Egy megközelítési kísérlet körvonalai.
Nagy Péter igényes tanulmányában rövid szintézisét nyújtja az eddigi kutatások eredményeinek, és érdekes, új szempontok szerint vizsgálja a művet.
Sokan tartották eddig a mesét olasz-latin eredetűnek, de nyomós érvek szóltak a keleti eredet mellett is. nagy Péter a nyugat-keleti eredethipotézis közötti egyensúllyal szemben a keleti, oszmán-török elemeket hangsúlyozza, párhuzamokat, összeeséseket keresve egyéb művekkel, különösen az Ezeregyéjszaká-val. Olyan kérdéseket, lehetőségeket vet föl az Árgirus-forrásvidéke rejtélyének megoldására, amelyek további kutatásokra ösztönöznek, újabb szempontokat igényelnek. „Ha ennek szükségességére fel tudtam hívni a figyelmet, s ha a végén az derülne ki, hogy az utánam következők eredménnyel jártak, akár az előbbiekben elmondottakat cáfoló eredménnyel is, akkor a magam próbálkozása sem volt hiábavaló” – fejezi be tanulmányát.
A kötetben közölt Árgirus-história szövege eltér a már ismerttől. Az új – és reméljük, jobb – szöveg annak köszönhető, hogy az utóbbi években néhány, eddig ismeretlen szövegforrást fedeztek föl. A szöveggondozást és a jegyzeteket Stoll Béla készítette. 

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!