TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Dosztojevszkij és az orosz próza (Regénypolitikai tanulmányok)

: Dosztojevszkij és az orosz próza (Regénypolitikai tanulmányok)

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Orosz irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

512 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630529831

tartalom:

A szerző Puskintól Csehovig követi nyomon az orosz próza fejlődésének azokat a jelenségeit, amelyek elősegítették a dosztojevszkíj műfaji kikristályosodását; az angol és francia regényhez képest egy olyan objektív művészet gondolkodásforma kimunkálását, amely pszichológiai és intellektuális többlettel tudta megragadni a modern személyiség cselekvéskrízisét, társadalom- és önformáló ambíciót. Dosztojevszkíj ezáltal érte el, hogy az intellektuális és a közvetlen létalakító aktiválását alakjainak a pszichológiai eszméléseként ábrázolta, melyhez képest az alak vagy az elbeszélő etikai és intellektuális szemszöge a regény narratív modelljében csupán külsődleges, ideológia maradt. A XIX. századi orosz regény műfaji fejlődését vizsgálva a szerző kísérletet tesz egy műfajelmélet és műelmélet prózapoétikai megalapozására. Felfogásában a regény kulcskategóriája a sors, ami azt jelenti, hogy a regényalak nem hősi vagy tragikai formátuma miatt, hanem társadalmi kalandja folytán válik központivá az ábrázolásban. A személyiség mint önérték művészileg a regényben közelíthető meg, amely az egyén kibonakozásának feltételeként az ember kalandját és sorsát képező tettsorát mutatja be, mégpedig a hétköznapokat ismétlődően alakító létszférákban: az adott társadalmi viszonyok és történelmileg kialakult pszichológiai feltételek között.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

900 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!