TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Ezerkilencszáznyolcvannégyen innen és túl.  A negatív utópiák társadalomképe

: Ezerkilencszáznyolcvannégyen innen és túl. A negatív utópiák társadalomképe

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Szociológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Gyorsuló idő

Terjedelem:

193 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631412628

tartalom:

"Hogyan vezet a polgári ésszerűség megvalósítása hatalmi-terrorisztikus következményekhez, az erkölcs felfüggesztéséhez, a tudomány inkvizícióvá változtatásához, a személyi és polgári szabadság megsemmisítéséhez - ezekre a kérdésekre keres feleletet a három legismertebb negatív utópiát, J. Zamjatyin: Mi; A. Huxley: Szép új világ és G. Orwell: Ezerkilencszáznyolcvannégy című műveit elemezve a tanulmány szerzője. A negatív utópia liberális tiltakozás az utópia megvalósítása ellen. A kérdés tehát az, hogy mi ellen és miért így tiltakozik századunk irodalmának visszájára fordított utópizmusa? Vajon túlvan-e a polgári ésszerűségen az a mozgalom, amely csak ezt az ésszerűséget tudja és akarja megvalósítani, vagy amely csak így - polgári módon: eszményként állítva - tud megvalósítani bármilyen ésszerűséget? Szilágyi Ákos úgy véli, hogy ezekre a kérdésekre csak akkor találunk hiteles feleletet, ha az utópia úgynevezett megvalósításának mind liberális kritikáján, mint antiliberális apológiáján túllépünk."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!