TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Fej a pohárban. Napló és levelek 1914-1916

: Fej a pohárban. Napló és levelek 1914-1916

Kiadás:

Budapest, 1997

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

326 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631420965

tartalom:

"A modern magyar próza első, máig nagyhatású alakja Csáth Géza. Orvos volt, az emberi test és lélek nagy ismerője, akárcsak közvetlen elődje, Csehov. Materiális tudását a szenvedés átszínezte, naplója tanúsága szerint át is értékelte. Körülötte a sebesültek kínszenvedése, benne magában másfajta gyötrelmek. Háborús naplójának első följegyzése 1914 júliusából való. "Mozgósítási hír - a lapokban. Kétségek: mi lesz velem?" Mottója is lehetne ez füzetének. A háborúban szolgálatra rendelt orvos élete fokozatosan tárul föl előttünk. A napló hol töredékesen, jelzésszerűen rögzíti az eseményeket, máskor pedig bővebben, kedvvel időzve a leírások részleteiben. Feleségével. Olga asszonnyal töltött órái jelentik a megnyugvást, ahogy a testi örömök a kikapcsolódást a szörnyűségek sorozatából. Amikor csak teheti, olvas, diplomáciai iratok gyűjteményét tanulmányozza. Érteni akarja a politikát, az őt közvetlenül körülvevő világot. Közben iszonyatosan sokat dolgozik. Sérülteket lát el, sokszor hajnalig fönt van, tisztítja és kötözi a sebeket. És a bejegyzések a fokozódó morfiumadagokról... Hatalmas harcot vív önmagával, orvos lévén tudja, mi vár rá. Leírja és elemzi álmait. A napló jelentős részét teszik ki az álomanalízisek. Akkurátusan megjegyzetel minden álommotívumot, akárcsak Freud vagy Ferenczi. Miközben kábítószerfogyasztását hősiesen próbálja csökkenteni, az ördögi kör foglyaként a dolgokról, helyzetekről, a körülötte lévő emberekről, kollégákról, felettesekről, nőkről olyan hihetetlen élességgel vet papírra jegyzeteket, mintha halálos nyugalomban csak hűvösen figyelné a világot. De néha kiszakad belőle a fohász. "Istenem, segíts rajtam. Szeretnék még sok jót tenni az életben és jóra, nemesre tanítani az embereket." A sors azonban kíméletlenül szabta meg pályáját. Hátborzongató arról olvasnunk Olga asszonynak írt levelében, hogy fegyverre van szüksége... Hiszen tudjuk, néhány év múlva, 1919 júliusában revolverlövésekkel megöli feleségét, majd öngyilkosságot követ el. A kötetet Szajbély Mihály és Dér Zoltán utószava és jegyzetei teszik teljessé."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!