TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Ferences iskolai színjátszás a XVIII. században

: Ferences iskolai színjátszás a XVIII. században

Kiadás:

Budapest, 1993

Kiadó:

Argumentum Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet Színház

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Irodalomtörténeti Füzetek

Terjedelem:

161 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637719407

tartalom:

˝A ferences rend XVII-XVIII. századi kulturális szerepéről mind ez ideig nagyon keveset tudtunk, pedig a rend - bár nem tartozott a legjelentősebb tanítórendek közé - az iskoláiban folyó színjátszás révén jelentős művelődéstörténeti szerepet vállalt. A bajai, gyöngyösi, körmöcbányai, szabadkai, szombathelyi, zombori előadások a jezsuita mintát követték, a nagyobbrészt latin nyelvű bemutatókat szűkkörű városi közönség előtt tartották. Jelentősen más volt azonban az erdélyi gyakorlat. Szent Ferenctől és rendjének szellemétől sohasem volt idegen a prédikációk, a bibliai történetek színjátékszerű megelevenítése. Ennek természetes következményeként, a protestáns Erdély egyik katolikus szellemi és vallási központjának számító Csíksomlyón évszázados, folyamatos hagyomány lett a passiójátékok, moralitások, ószövetségi drámák bemutatása. Az előadások többségét nagypénteken és a pünkösdi búcsú napján rendezték. A színészek a nagy múltú csíksomlyói ferences gimnázium diákjai voltak, a közönség pedig a környékbeli székelység.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!