TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Gyólyáról, Helgáról, halálról

: Gyólyáról, Helgáról, halálról

Kiadás:

Budapest, 1971

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

173 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Ez a szokatlan, egyszerre iróniát és lírát sugárzó című kötet a modern magyar piktúra nagy mesterének önéletrajzi ihletésű novelláit gyűjti egybe; különböző időpontokban keletkezett írásokat, egy szépírónak is igen jelentékeny művész életének és környezetének színekben, érzelmekben és gondolatokban egyaránt gazdag megörökítéseit. Regényes önéletírásának feledhetetlen szépségű első kötete, az Így éltünk Pannóniában megjelenése óta, nyilván számtalan olvasó feltette magában a kérdést; mi a titka a Bernáth-próza varázsának? Déry Tibor szerint "az érvelés világos okfejtése. Hogy elsősorban önmagunkkal, majd a világgal is megértessük, hogy jobb kezünk tudja, mint csinál a bal. Gondolataink kifejtéséhez pedig egy kiváló toll ügybuzgalma. S minél jobb az eszmeteremtő szervünk, a tollnak annál nagyobb ügyességét igényli. A látszat sok buktatója közt találjon rá a lényegre. Azt úgy bányássza ki, hogy ragyogjon. Irányítsa figyelmünket minden rejtőzködő erényére, s magyarázza cl nekünk, hogy mitől szép a szép, s mitől csorbult ki, ha történetesen csorba esett rajta. A mű eredetére és történetére is figyelmezzen, mert néha épp attól válik érthetővé az eredmény. A szomszédságát is vizsgálja meg, mert a szomszédok tanúvallomásai (és pletykái) is magyarázzák az eseményt. A toll tehát tájékozott, azaz művelt is kell legyen. Ravasz is, lélekbúvár és detektív, hogy a felszín csapdáit kikerülve, felfedje a tett mélyebb indítékait, mert a motívumok határozzák meg végső soron a mű tartalmát is, formáját is. És tegye mindezt oly tetszetős külalakban, hogy az olvasó ne csak megértse, de öröme is teljék a megértésben. Bernáth Aurél tolla mindezt tudja - állapítja meg Déry Tibor a mester 75. születésnapjára írt portréjában. - Jóízűen, okosan, finoman árnyalva, szellemesen, ha kell, néha egy tollrajz határozottságával, de mindig oly festői érzékletesen, hogy látni is vélem, amit megértettem, illetve értem, amit láttam ... Egy személyes példát az asztalra tennék annak a bizonyítására, hogy - néha! - mily meggyőző ereje van a költészetnek. Szinte gyerekkorom óta vágyom arra, hogy időnként a Balaton mellett élhessek, legyen ott házam, kertem pihenésre, tűnődésre, talán munkára is. Hetven évig a vágy takaréklángon égett. Aztán elolvastam Bernáté Aurél Koos Krennerék egy napja című, a Balaton partján játszódó novelláját, s többé nem álltam ellen. A ház megkerestetett s megvásároltatott, ünnepélyes térdhajtással a Múzsa előtt."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!