TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Halhatatlanság és Apollón-vallás. Ókortudományi tanulmányok 1918-1943.

: Halhatatlanság és Apollón-vallás. Ókortudományi tanulmányok 1918-1943.

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Klasszika-filológia Művelődéstörténet Egyetemes történelem Vallás vegyes

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

566 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631402655x

tartalom:

""Farkasnak lenni a szellemtelenséggel szemben, hattyúnak a szellem legfőbb tisztasága előtt" - fogalmazta meg magatartásának lényegét az antik szellemiség huszadik századi örököseként Kerényi Károly, a magyar ókortudomány világhírű művelője. A szegedi egyetemen tanított klasszika-filológiát és vallástörténetet 1943-ig, amikor a fasizmus elől Svájcba emigrált, ahol haláláig élt. Ez a kötet negyedszázados itthoni munkásságáról ad átfogó képet. "Megnyílni a világnak azzal a világlátással, amely az antik költőé és szobrászé volt" - ezt szabta követelményül a klasszikus ókor tanulmányozói elé, s ennek feltételéül beható ismeretét mindannak, "ami görög és latin nyelven az ókorból ránk maradt, s ami még a görög és római föld felületén fellelhető, belsejében található". A klasszikus szövegek megfejtésével, gondozásával, kiadásával foglalkozó klasszika-filológiának -hangsúlyozta - ki kell lépnie szűk határai mögül, és a létezés alapproblémáira megoldást kereső "egzisztenciális tudomány"-nyá kell válnia. Az antik szellem legfőbb kulcsát a vallásban vélte megtalálni, amelynek istenei azonban felfogása szerint "nem puszta elképzelést, hanem világaspektust tükröző alakok", a létezés alapvető viszonylatainak megszemélyesítői. A természettörvényekhez hasonlóan a világot "mintegy határhelyzetben ragadják meg", a szemben álló nagy világerők ellentmondásait a végsőkig kiélezve és magukba oldva. Egyszerre külső és belső valóságok, az anyagi és az emberi természet jellegadó sajátosságainak megtisztított lényegét, "ideáit" fejezik ki. A most megjelenő kötet segítségével az érdeklődő olvasó a maga számára is eldöntheti a hosszú ideje vitatott kérdést, mi és milyen módon integrálható Kerényi életművének-életformájának ebből a szakaszából a mai és a jövő magyar műveltségben."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!