TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Hódoltsági irodalom. Az irodalom államosításától a forradalomig

: Hódoltsági irodalom. Az irodalom államosításától a forradalomig

Kiadás:

Budapest, 2008

Kiadó:

Mundus Magyar Egyetemi Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

278 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9789639713185

tartalom:

˝Cs. Szabó László 1948 végén olaszországi ösztöndíjjal Rómába utazott. 1949 februárjában azonban hazarendelték. Ő azonban némi tépelődést követően, úgy döntött, hogy nem tér vissza. Inkább vállalta az emigráns létbizonytalanságot. Nehéz helyzetében utóbb az angol rádió, a BBC segített: 1951-ben meghívták Londonba a magyar nyelvű adás munkatársának. Ezzel kezdődött írói pályájának második szakasza külföldön. Újból rendezett körülmények közé került, és ez meghozta írói alkotó kedvét is. Első írásai a müncheni Új Hungáriában jelentek meg 1950 végétől, és 1956-ig rendszeres munkatársa volt a lapnak, de számos más nyugati magyar nyelvű orgánumban is napvilágot láttak publicisztikái, írásai leggyakrabban a hazai államosított irodalmi élet és könyvkiadás, a kulturális diktatúra megnyilvánulásaival foglalkoztak, a Rákosi-rendszer kritikáját adva. Cs. Szabó kívülről is bennfentesen vette számba azokat a jelenségeket, amelyek nyilvánvalóvá tették, hogy a kulturális diktatúra működése milyen súlyos torzításokat eredményez a magyar irodalom öntörvényű világában. Az általa hódoltsági irodalomnak bélyegzett jelenség pellengérre állítása nemcsak hogy tényszerűségében dokumentum értékű, de ma is igen olvasmányos elmefuttatásokkal szolgál. Jelen kötet 1950 és 1956 közötti cikkeinek majdnem hogy teljes gyűjteményét adja közre, azokból az ˝emigráns˝ írásaiból, amelyek eddig lényegében nem juthattak el a hazai olvasókhoz.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!