TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Irodalmi diáktársaságok

: Irodalmi diáktársaságok

Kiadás:

Budapest, 1963

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

809 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A felvilágosodás kori és reformkori diáktársaságok (önképzőkörök) életéről eddig csak hézagos ismereteink voltak, bár fontosságukra gyakran történt utalás a legújabb irodalomtörténeti művekben. Hosszabb kutatómunka eredményeként ez a könyv tárja fel először részletesen az önképzőkörök őseinek tevékenységét. Műve első részében bemutatja a szerző, hogy milyen helyet foglaltak el a társaságok a magyar nyelvű oktatásért, a polgári demokratikus átalakulásért folytatott harcban, mi volt a szerepük a Fiatal Magyarország tagjainak nevelésében, az 1848-as magyar forradalom előkészítésében. Megvizsgálja, milyen olvasóközönség tömörült a társaságokban, milyen volt azok írásra ösztönző, írókat útbaindító hatása, értékeli irodalomközvetítő szerepüket. A továbbiakban a társaságok történetét foglalja össze, majd alapos elemzést nyújt belső életükről. Végül a mozgalomban részt vevő diákok névsorával bizonyítja, milyen sok tollforgató, író, művész, tudós, pedagógus és közéleti ember került ki e társaságokból. Régi hiányt pótol ez a kötet, hatalmas, eddig nagyrészt ismeretlen vagy nehezen hozzáférhető anyagával. A tudományos igényű, de ugyanakkor olvasmányosan, érdekesen megírt munka egyaránt megérdemli az irodalomtörténészek, pediagógiatörténészek, nyelvészek, történészek, a helytörténet kutatói és művelői, valamint önképzőköri vezetők és diákok figyelmét is."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!