TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Kanonizált történelem és a költői hagyomány. A

: Kanonizált történelem és a költői hagyomány. A "zavaros idők" krónikásai: Puskin és Muszorgszkij

Kiadás:

h. n.,

Kiadó:

Aula Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

286 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639215092

tartalom:

"[Puskin] egy olyan drámát [írt], amelyben a történelem, miként a folklór is, immár a nép Pszichológiájának megismeréséhez vezető út a költő számára, a történelmi múlt pedig, amelyet romantikus prekoncepció nélkül tanulmányoz, a jelen megismerésének eszköze." Lotmannak e szavai azonban nem pusztán Puskinra vonatkoznak, hanem egyúttal előremutatnak Muszorgszkij történelmi operáira: a történelem poetizálására, a történelmi múltnak mint a művész hermeneutikai kérdésfeltevésének a tárgyává emelésére utalnak. Puskin után az (orosz) krónikás színjáték fejlődése egy zenés színpadi műfajba torkollott: az orosz történelmi operába. Egy nagy múltú és roppant gazdagságot felhalmozott irodalmi műfaj átúszik a zenébe és zenei műfajként él tovább, mert ekkorra csak a zene tudott adekvát hermeneutikai választ kínálni a történelem kanonizációjának a problémájára.A Puskin-tragédiától a Hovanscsináig ívelő költői tradíción jól látható az interpretáció-kanonizáció sajátos kapcsolata irodalom, ill. az azt értelmező és a hozzá erős, eltéphetetlen gyökerekkel tapadó zene között. Irodalom és zene egymás ilyen erejű kölcsönös megtermékenyítéséről a klasszikus görög tragédiák óta talán Muszorgszkij történelmi operái esetében beszélhetünk először.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!