TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Napverés egy sírkövön

: Napverés egy sírkövön

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

229 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631526011

tartalom:

A ​​költőnek már egy éve sem volt hátra: csakhamar munkaszolgálatosnak hívták be, s iszonyatos szenvedések után 1943. február 27-én egy ukrajnai faluban olasz fasiszta katonák agyonlőtték. Salamon Ernő költészetében a két háború közti erdélyi proletár-élet, munkásmozgalom nyer irodalmi polgárjogot: az avantgarde lázaitól átfűtött, de a népköltészet ihletését és a József Attila-i világlátást is magába olvasztó verseiben a gyergyói fűrésztelepek soknemzetiségű szegényeinek nyomora, kiszolgáltatottsága csakúgy hangot kap, mint a sztrájkok, tüntetések pátosza. A költő lírája később új színekkel gazdagodik: egyrészt egy nagy szerelem és a társtalálás boldogságának sugárzó himnuszaival, dalaival, másrészt a háború iszonyatában egyre erősödő haláltudat komor, énekeivel. Salamon Ernő, noha tehetségét, erkölcsét Illyés Gyula, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Gaál Gábor becsülte nagyra, még ma is méltatlanul kevéssé ismert költőink közé tartozik. 

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 200 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!