TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Országgyülési emlék. Politikai, történeti és szépirodalmi almanach. 1848

Országgyülési emlék. Politikai, történeti és szépirodalmi almanach. 1848

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1848

Kiadó:

Kozma Vazul

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar történelem Régi nyomtatványok Naptárak - évkönyvek

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

149 p., 134 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Négy évvel ezelőtt inditám meg az Országgyűlési almanach kiadását; s miután ez a közönség részvétét megnyeré, a pozsonyi országgyűlés folyama alatt, még ez év elején ismét olly almanachot szándékoztam kiadni. Azonban a cenzurai akadályok miatt, a kitűzött időre még csak meg sem kezdhetém könyvem nyomatását. Eleinte egyes cenzornak adtam át, de az nem merte a felelőséget elvállalni, s a könyvvizsgáló bizottmányhoz utasitott, - ez sem merte elvállalni, s a Pozsonyban levő országgyűlési cenzorhoz küldte azt át, ki addig huzta vonta a vizsgálatot, mignem az országgyűlés eloszlott, s a cenzura szerencsésen eltöröltetett. Az országgyűlési cenzor jó sokat huzott almanachomból. De az általa halálra itélt szabad eszméknek megkegyelmezett a forradalom jótékony szelleme. És most a nyájas olvasó ugy tekintheti ez almanach egy részének betűit, mint a börtönböl és nyaktiló alól megszabaditott foglyokat, kik visszaadatván az életnek, örömmel néznek önök szemei közé. A forradalom következtében ez almanach némelly czikke tetemes változás alá esett, s több uj mű is csatoltatott hozzá. Ugy hiszem, kedves emlék lesz ezen sok oldalu zsebkönyv mindazok előtt, kik az utósó pozsonyi országgyűlés nagyfontosságú törvényhozásában a jó ügy zászlója alatt részt vönek vagy ez iránt rokonszenvök volt, valamint azok előtt is, kiket az első pesti nemzetgyűlés, s nemzeti irodalmunk átalán véve érdekel." I.: politikai és történeti rész, II.: szépirodalmi rész.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!