TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Petőfi-adattár. I. Petőfi az egykorú sajtóban és egyéb nyomtatott forrásokban

Petőfi-adattár. I. Petőfi az egykorú sajtóban és egyéb nyomtatott forrásokban

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Irodalomtörténetírás Forrásai

Terjedelem:

440 p., 11 tbl.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630542226

tartalom:

"A Petőfi-adattár első kötete értékes és nélkülözhetetlen kiegészítése Endrődi Sándor század eleji kiadványának, a csak magyar nyelvű adatokat tartalmazó "Petőfi napjai a magyar irodalomban" című gyűjteménynek. Hogyan vált Petőfi már életében hazájának legkedveltebb költőjévé, hogyan lett a március 15-i forradalom vezére, ünnepelt, majd kegyvesztett hőse, milyen kényszerpályán jutott el a segesvári csatatérig, s hogyan indult el mindjárt a fellépése utáni években a világhír felé vezető úton - ezekre a kérdésekre ad választ ez a gyűjtemény. Egykorú, túlnyomórészt magyar és német nyelvű szemelvények, életrajzi hírek és dokumentumok, találgatások, koholt vagy kiszínezett értesülések, lelkendező és ócsárló kritikák, támadások és magasztalások terelik a hazai és a határokon túli közönség figyelmét a termékeny, növekedő formai biztonsággal alkotó, gyorsan táguló látókörű költőre. Dalait megzenésítik s országszerte éneklik, színművek betéteiként is előadják, verseiből szállóigék kelnek életre. Megkezdődik költeményeinek idegen, elsősorban német nyelvű tolmácsolása: 1845-ben hazai német nyelvű lapokban, 1846-ban egy bécsi- kiadású válogatásban. Még 1848 előtt megjelenik a külföldi sajtóban néhány versének cseh, illetve angol nyelvű fordítása is. A költő forradalmi és forradalom utáni fellépéseihez kapcsolódó gazdag és sokrétű anyagban az egész mozgalmas történelmi korszak mélyreható politikai, társadalmi feszültségei és ellentmondásai tükröződnek. Hazájában Petőfi kevés megértéssel találkozik, s méltatlanságok sorozatát kell elviselnie, ugyanakkor a külföldi sajtóban sokasodnak annak jelei, hogy a világhír küszöbéhez érkezett. A kötet kronologikusan elrendezett szemelvényanyaga hosszú és fáradságos, hazai és külföldi könyvtárakban végzett gyújtómunka eredménye. Érdekfeszítő olvasmány, amely magyar nyelvű kivonataival és gondosan összeállított jegyzeteivel az irodalomtörténeti és történelmi kutatómunkának hasznos segédeszköze lehet."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!