TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Petőfi belép a világirodalomba

: Petőfi belép a világirodalomba

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

245 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630502925

tartalom:

"A szerző életének utolsó éveiben nagyszabású vállalkozásba fogott, amelynek "Petőfi belépése az európai népek irodalmi tudatába" címet kívánta adni. E monografikus munka elvi alapjait "Petőfi világirodalmi jelentőségéhez" c. dolgozatában rakta le. Ahogy a szabadságharc Magyarországot -sok évszázad után először - erkölcsileg igazolta a művelt világ előtt, ugyanúgy igazolta előtte Petőfi - ezúttal legelsőnek - a magyar költészetet. Tévedés lenne, ha Európának Petőfi befogadására irányuló készségét csak a korszak politikai-történeti helyzetéből magyaráznánk, hiszen helyét és hírnevét elsősorban és döntő módon költészetének minőségi újdonsága alapozta meg. A halál megakadályozta Turóczi-Trostler Józsefet nagy terve megvalósításában, az első két, terjedelmes fejezetet azonban elkészítette, s az Acta Litteraria 1960-61. évfolyamában német nyelven kiadta. Ennek magyar fordítását olvashatjuk a jelen kötetben, melyben a szerző Petőfi fogadtatásának hazai és külföldi előkészítői után a költő első érdemes fordítónemzedékének (Dux Adolf, Beck Károly, Anton Vilney stb.) tevékenységét és fordításait mutatja be, majd a "Petőfi-apostol", Kertbeny Károly forradalom alatti és közvetlen a szabadságharc utáni működését, szerepét méltatja, különös tekintettel Varntagen von Enséhez és Bettina von Arnimhoz fűződő irodalmi kapcsolataira."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!