TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Propertius a magyar irodalomban

: Propertius a magyar irodalomban

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Irodalomtörténet Klasszika-filológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

40 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Propertius, Sextus (Assisium, ma Assisi, Kr. e. 50 körül Róma, Kr. e. 15 körül) római költő. Ismert nemzetségből származott, rokonai Antonius híveiként vettek részt a polgárháborúban, ezért a családi vagyon nagy része Kr. e. 41-ben a veterántelepítések áldozata lett. Propertius irodalmi és filozófiai tanulmányokat folytatott; nem vett részt a közéletben, a principátus politikájával szemben eleinte fenntartásai voltak. Első verseskötetének megjelenése után amely Kr. e. 28-ban páratlan sikert aratott Maecenas felfigyelt rá, s körébe vonta. Ennek hatására erősödött verseiben a római hazafias jelleg, ellenzékisége enyhült, de szerelemcentrikus felfogását nem adta fel. Mindez alapvető élményéhez, a Cynthia (valódi nevén Hostia) iránt Kr. e. 29 és 24 között érzett szerelemhez is kötődik, amely végigkíséri egész életpályáját. Kilencvenkét elégiája maradt fenn, összesen 4 könyvben. Második kötete Kr. e. 25-re, a harmadik Kr. e. 22-re datálható, az utolsót már halála után adták ki. A kiadások dátuma hipotetikus, de a versek száma is, mert a költő kompozíciós szertelensége miatt a kézirati hagyományozás szerint többször egy szám alatt két-két vers is található. Költészetét a szélsőséges individualizmus, a passzivitás, a szerelemközpontú szemlélet jellemezte. Legfőbb témája a szerelem volt, amely féktelen szenvedélyként jelentkezik, míg Cynthia kacér, nagy lábon élő, könnyelmű és hűtlen szereplője a Cynthia-daloknak. Már első kötetében teljes érettséggel lép elénk, kialakult egyéni vonásokkal. Sajátosan szaggatott stílusa, már-már az érthetetlenségig fokozott tömörsége és szabálytalan metrikája nehéz olvasmánnyá teszik műveit. Maecenas hatására a második könyvtől kezdve megszaporodnak a közéleti utalások lírájában: ünnepli a párthusokon győzelmet arató imperátort, a spártai életmódot dicsőítő versében pedig engedményeket tesz a principátus erkölcsi felfogásának is, valamint elsiratja Augustus korán elhalt unokaöccsét. Nem írt eposzt, noha ezt Maecenas többször is tanácsolta neki. A negyedik könyv bravúros elégiafüzére, a Római Elégiák bravúros technikájú vállalkozás Róma ünnepei, helynevei vagy az actiumi győzelem megéneklésére. Hatása már Ovidiusra is számottevő volt, később, a középkorban a reneszánsz költői hivatkoztak szívesen rá. Magyarországon Balassi Bálint, Vörösmarty Mihály és Petőfi Sándor verseiben bukkan fel először több motívuma."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!