TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Stíluselemzések. (Prózai művek stílusa)

: Stíluselemzések. (Prózai művek stílusa)

Kiadás:

Budapest, 1975

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

319 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

˝A magyartanításban elhanyagolt terület a művek stílusa. De nemcsak a magyartanításban szorul háttérbe a stílus behatóbb vizsgálata, eléggé másodrendű ez általában az irodalomtudományban is. És e két dolog összefügg egymással. Az iskola többnyire a tudomány lepárolt eredményeit adja tovább. (Irodalomtudományt említünk, de ugyanilyen joggal mondhatnánk nyelvtudományt is. Ami a hangsúlyt mégis az irodalomra teszi ebben az esetben: az a stílus művészi alkata.) Nem akarunk itt arról a furcsán értelmezett irodalomszemléletről beszélni, amely hangsúlyozva a tartalom és forma valóban szorosan megkívánható egységét, mesterségesen kettészakította ezt az egységet. Bűnös és haszontalan dolgot látott abban, ha a formát a tartalom szerves részének tekintette valaki, vagy ha a formával külön is alaposabban foglalkozott, és ennek a ferde nézetnek a nyomai még ma is fellelhetők. Babits Mihály 1935 februárjában a Nyugat Könyvről könyvre rovatában ír a magyar stílusszemléletről. Szigorú ítéletet mond a magyar stíluskultúráról általában: "Szeretném megértetni, mennyire nem kis dologról van itt szó. A magyar stílus gatyában jár. Francia írót például örökre kompromittálna egy-egy olyan mondat, olyan vétség a stílus logikája ellen, amilyet nálunk a legjobb nevek viselői is, szinte minden lapjukon, tökéletes gondatlansággal megengednek maguknak, sőt irodalmiatlan kicsinyességnek éreznék törődni vele."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!