TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Történetszemlélet a magyar felvilágosodás irodalmában

: Történetszemlélet a magyar felvilágosodás irodalmában

Kiadás:

Budapest, 1958

Kiadó:

Magyar Tudományos Akadémia

Kategóriák:

Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Irodalomtörténeti Füzetek

Terjedelem:

95 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A reformországgyűlés megindulásának évében, 1825-ben történelmi mű, a honfoglalásról szóló első nagy magyar eposz megjelenése jelzi az irodalomban a nemzeti megújhodás korszakának kezdetét. Az ifjú Vörösmarty az ősi dicsőség példájával, az elődök nagyszerű erényeinek bemutatásával akarja tettrekész hazafiasságra buzdítani az ország "nagyra törő tehetősebb fiait". A reformkor egészének irodalmára szembetűnően jellemző az ősi múlt lelkesítő célzatú idézése, a lázas munka, a politikai-gazdasági szervezkedés, majd a forradalmi cselekvés nagyszerű időszakában is. Ma is úgy tartja a közvélemény, hogy ez a fokozott és folyamatos történelem felé fordulás a romantikának köszönhető. Előzményként csupán a XVIII. század közepén jelentkező történeti anyaggyűjtést fogadták el. "A magyar romantika a XVIII. század közepén történeti anyaggyűjtéssel indul meg, s e történeti jelleg a domináló elem csaknem összes művészi megnyilvánulásaiban is." - sommázza Pukánszky Béla.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!