TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Pável Ágoston válogatott tanulmányai és cikkei

: Pável Ágoston válogatott tanulmányai és cikkei

Kiadás:

Szombathely, 1976

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

294 p., ill., kih. tbl.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"E kötet közrebocsátásával - Pável Ágoston tudományos és művelődéspolitikai írásainak egybegyűjtésével - a jeles tudósra, a magyar-délszláv kulturális kapcsolatok nagy jelentőségű kezdeményezőjére, munkálójára kíván emlékezni és emlékeztetni a kiadó, a szerző születésének kilencvenedik, halálának harmincadik évfordulóján. Anyanyelvének - a hazai szlovén nyelvnek - vizsgálata már korán akadémiai elismerésekhez juttatta; s a ma már alig hozzáférhető folyóiratokban közölt, mindmáig forrás értékű, költői lendületű, s kötetben csak most megjelenő összehasonlító irodalomtudományi értekezései magántanári habilitációt eredményeztek. Néprajzi kutatásai a hazai és részben a prekmurjei vendvidék paraszti életmódját és hagyományos termelési rendjét tárták fel, s az utolsó gyűjtőutak jegyzeteinek a családi hagyatékból történő közlése pótolhatatlan adalékokkal gazdagítja a szaktudományt. A könyv harmadik fejezete előbb a magyar-délszláv közeledést sürgető, építő cikkeiből nyújt válogatást, a Vasi gránicon cím alá sorolt írásai pedig a törekvéseinek demokratikus irányával és a személyes áldozatvállalás ethoszával kiemelkedő kultúrmunkást revelálják: a tanárt, a könyvtárost, a múzeumi és kultúregyesületi vezetőt, a Vasi Szemle létrehozóját és szerkesztőjét, az ifjú tehetségekre jó szemmel felfigyelő irodalomkritikust és a munkás képzőművészkör eredményein fellelkesülő közírót. Ám a sokrétűséget a mélységgel, az igazság kimondását az igazság példás szolgálatával párosító életműnek csak az egyik fele tárul fel most: Pável Ágoston rokonszenves költői arculatának és gazdag műfordítói tevékenységének felmutatása már egy következő könyv feladata lesz."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!